Kapitel 31 - Arranged A Heart To Heart

''Är det allt jag är för dig, en dotter till en person som gör att du tjänar pengar?'' Han såg förvårrad ut. Denna konversationen hade tagit en helt annan sväng.

''Va? Såklart inte. Alexandra, vad snackar du om?''

''Så varför kan ingen veta att du vi är tillsammans då? Varför håller vi detta hemligt? Jag förstår inte, Jaden.''

''Kom, så går vi och lägger oss.'' Han började gå mot trappan.

''Jag sover inne hos mormor'' svarade jag och var borta innan han hann säga emot.

 

Jag kröp ner i sängen bredvid mormor som redan sov tungt. Och det var först då det faktiskt slog mig. Och hans pappa skulle aldrig göra någonting som kan skada hans rykte. Det var så självklart vad som behövdes göra här, att det var pinsamt att jag inte kommit på det innan.

 

 

Minst en gång i livet kommer du säga någonting som du önskar att du kunde ta tillbaka. Minst en gång i livet kommer du slå handen över munnen och stå där med stora ögon och undra varför i helvete du sa det där precis. Du nästan ser dina ord snubbla ur din mun och åka genom luften tills den når nästa persons öron som en spark i magen. Du ser ansiktsuttrycket förändras till mer sårat än argt. Du vet att du har gått för långt, och du önskar att du kunde ta tillbaka det. Men du har sagt det, betyder det då att du menade det i sekunden du sa det? För om du inte menade det, varför sa du det?

 

För mig har det gått 10 dagar, 4 timmar och 43 sekunder sedan det sådana ord flög ut ur min mun. Ord som fick Jaden att flyga tillbaka till Los Angeles efter de hade sagts. Det var också 10 dagar, 2 timmar och 18 sekunder sedan jag pratade med Jaden sist. Nu var vi båda tillbaka i Los Angeles, fast utan kontakt och utan varandra. Och jag låtsades att jag inte hade någon aning varför när pappa och Julian frågade gång efter gång. Men så klart visste jag. Jag hade min en gång i livet stund för 9 dagar, 20 timmar och 9 sekunder sedan.

 

Emmett och Amber hade kommit tillbaka med större leenden på sina läppar än vad jag hade. Men jag kunde inte med att hålla mitt leende inne när jag såg dem. För det var så länge sedan jag sett Emmett så otroligt glad.

''Bra resa?'' skrattade jag medan jag kramade om honom hårt.

''Underbar resa. Luktar LA bättre för dig också? Alla färger ser så klara ut!'' han släppte taget om mig och snurrade runt med händerna rakt ut. Amber omfamnade mig snabbt också.

''Han har varit sådär hela resan, jag tror att han tappade alla sina hjärnceller i San Diego.'' men hon sa det med sådant leende att jag förstod att hon var lika glad som jag att han också var glad.

''Men ingen tid att slösa, vi har en födelsedagsfest att planera, San Diego killar att snacka om och jag behöver en milkshake.''

 

*

Killen som Emmett träffade hette tydligen Nathan. Och med Emmetts egna ord var han så lik Nathan från One Tree Hill att han hade lust, och jag citerar ''att äta upp honom''.

''Är det bara jag eller har du blivit mer homosexuell efter denna resan?'' frågade jag Emmett med ett flin. Han skrockade.

''Tror du förväxlar San Diego med San Francisco, babe.'' Svarade han.

''Okej, absolut mer, babe.'' retade jag och han grimaserade.

''Han var bara så underbar, fråga Amber.'' han nickade mot Amber som bara satt och log åt ingenting särskilt.

''Han var underbar. Passade Emmett som strössel på glass.'' Jag brast ut i skratt.

''Åk aldrig till San Diego utan mig igen, jag vill också ha lite av det ni går på.''

 

Att planera en födelsedagsfest i Los Angeles var mycket annorlunda än att göra det i Wallington. I Wallington sa man bara till dem man ville skulle komma att det skulle vara hos dig en viss tid och sedan gjorde man det som kvällen tyckte passade. Tydligen så var det absolut inte så man gjorde här. För det första så skulle man bestämma hur inbjudan såg ut, muntlig inbjudan fanns inte. Hur allting skulle se ut där vi skulle vara, enda in till temat på festen. Skulle de vara mat eller bara snacks? Vad för dricka? Osv. Jag var dödstrött innan vi ens hade börjat.

''Alex, tema? Kom igen, häng med.'' Sa Amber och bläddrade i sin pärm. Tydligen behövde man en pärm när man planerade saker. Vad man lär sig nya saker varje dag.

''Tema? Varför ska jag ha ett tema?''

''För att folk ska veta vad de ska ha på sig.'' svarade Amber med ett stön.

''Skriv tema: ha på dig vad du vill. Mjukis är alltid skönt.'' Svarade jag ironiskt. I alla fall den sista biten, varför skulle jag bry mig om vad man har på sig? Tydligen uppskattades inte min humor idag.

''Detta är inte ett pyjamas party, Alex.'' svarade Emmett. Åh, vad San Diego förändrar personer.

''Detta är inget Sweet 16 party, kära vänner. Jag fyller 15. Och Emmett, var det inte du som hade Twilight tema på din förra fest?'' skrattade jag retsamt.

''Tro aldrig på ett rykte, så länge det inte är jag som kommit på det, Alex.''

 

*

 

I slutändan lät jag Amber och Emmett bestämma allt. Jag undrade mest hur pappa skulle ha råd med allting, men enligt honom skulle jag sluta oroa mig och njuta av stunden. Men jag kunde inte medge att det var det jag gjorde när jag stod vid receptionen på Thaim Industries. Jag vågade knappt nudda någonting, allting sken blankt och alla bar antingen kostym eller klänning. Att stå där med shorts och linne, ja, jag kände mig lite utanför. Receptionisten kom tillbaka, en fejkat leende fast klistrat på ansiktet och sade:

''Mr. Thaim tar emot er nu.'' och följde mig fram till hans dörr. Att förbereda ett tal hade varit en strategi. Men jag är inte bra på sådant. Inte heller är jag bra på att ''prata från hjärtat'' så det kvittar vilket som. Mr. Thaim satt bakom sitt bord i sitt kontor. Ett kontor som säkerligen var lika stort som presidentens själv, och det kändes nästan som man var där när man såg den amerikanska flaggan bakom honom.

''Ms. Morales, vad trevligt. Vad kan jag göra för dig?'' Han gjorde en gest för att visa att jag kunde sitta ner i stolen på andra sidan av bordet, vilket jag gjorde. Det här krävdes en stol för.

''Jag vill prata om Aiden.'' Jag lät mer självsäker än vad jag var. Mitt ben kunde inte sluta studsa upp och ner. Han tittade upp fundersamt på mig och väntade på mig att fortsätta. ''Och Emmett.'' Han vred sig obekvämt i sin stol.

''Jeanine, stäng dörren på vägen ut. Tack.'' Han steg upp och gick över till ett litet bord. Whiskey? Japp, jag var definitivt i en film just nu. Synd att det inte var Obama framför mig dock. ''Och vad skulle du vilja prata om?'' Hans röst var hård. Och jag förstod för en sekund varför Aiden var som han var.

''Jag tror du vet vad jag vill prata om.'' svarade jag och han satte sig ner igen.

''Tror du att du kan få mig att ändra min åsikt? Du är vän med Emmett, eller hur? Aiden brukar ha lite bättre smak i vänner.''

''Inte behöver du bli så defensiv. Som sagt, jag är bara här för att prata.'' Han tog en klunk av sin whiskey och stirrade på mig. ''Jag antar att du vet vem George W. Bush är, Mr. Thaim?'' Jag ställde mig upp och gick fram till ett fönster.

''Jag är en välutbildad man, Ms. Morales. Jag har koll på våra presidenter.'' svarade han argt, denna gång.

''Så då kommer du säkert ihåg an av anledningarna varför folk slutade rösta på honom?'' sa jag och vände mig mot honom igen, lutandes mot fönsterkarmen.

''Ja, han hade suttit sin tid. Kunde inte sitta längre, han började bli gammal.'' svarade han försökte dricka ur sitt glas utan att låta sin hand skaka. Misslyckades.

''Du kanske vet vem som satt som Vice president samtidigt?'' frågade jag och gick tillbaka till bordet. Satte händerna på kanten och stirrade intensivt på honom. Var mitt mod kom ifrån? Gud vet.

''Dick Cheney'' svarade han kort.

''1 poäng till dig. Visste du att hans dotter var öppet gay?'' jag väntade inte på något svar. ''Dick gillade inte det särskilt mycket, så folket gillade inte Dick särskilt mycket.'' Han svalde tungt. ''Det var allt från mig.'' jag började gå mot dörren. ''Åh, förresten. I citat av älskade P!nk. 'what kind of father might hate his own daughter if she were gay?''' Jag kan ha råkat slå igen dörren lite hårdare än nödvändigt. Men du har inga bevis.


Kapitel 30 - Minimizing The Casualties

 

 

’’Alex vill inte gå för hon kan inte åka skridskor.’’ Sa Jeremy retande och Chelsea skrattade högt.
’’Jag kan åka skridskor, jag vill inte bara ramla.’’Svarade jag och tittade över på Jaden som satt med ett roande leende på läpparna. ’’Och dö i någon läskig olycka.’’
'’Men tänk på alla is-relaterade ordlekar de kunde använda för din tidningsartikel.'' säger han,''Kul ute kväll för ungdom får en kylig avslutning.''
''Tittar alltid på den ljusa sidan, Jer.'' sa Chelsea sarkastiskt och Jeremy kastar henne en släng kyss.
''Jag kan ta kort, din pappa älskar kort!'' sa jag och struntade i båda två och tittade på Jaden. Jaden skakade skrattandes på huvudet åt mitt löjliga försök att komma undan. Det var inte så att jag inte kunde åka skridskor, det är bara det att min familj är halvspansk och ingen har lärt mig.
''Mindre snack, mer skridskoåkning.'' upprepade Jeremy och drog mig och Chelsea mot dörren.

Jag kommer att dö.
*
''Överdramatisk.'' hörde jag Jaden sägs bakom mig med ett skratt. Jag ler tillbaka, ramlar nästan, och går tillbaka till att hålla ett stenhårt grepp på sargen.

"Har du roligt?" frågade jag, Jaden nickade med glada ögon och rosenröda kinder. "Vart är Chelsea?"
"Lämnade henne med dem som redan kan åka skridskor, så jag kan hjälpa dig."
"Jag behöver ingen hjälp, jag gillar att stå." svarade jag. "Helt okej med att inte röra mig från denna platsen, någonsin." Jaden skrattade igen, och höll ut sina händer.
"Kom igen."
"Litar mer på gravitationen just nu än dig," svarade jag och skakade på huvudet och han suckade.
"Snälla," han lade huvudet på sne, som en hundvalp nästan. "Du kan ju inte bara stå här helt livrädd."
"Jaden, jag kommer dö." sa jag med stora ögon, och Jaden gjorde ett ljud. Ett ljud som gör att att min tävlingsinstinkt nästan tar fart, nästan.
"Jag kommer inte låta dig ramla, mitten delen är bäst, det är så mycket plats." han tittar på mig med de där ögonen igen. "Jag menar, jag kommer inte tvinga dig."
Jag höjde mitt ögonbryn, "Inte?"
"Nepp." han svingade med sina armar. "Men jag kommer att fråga dig en gång till väldigt snällt och göra sådär med mina ögon som Moises säger är att fuska, tills du känner dig skyldig nog att du kommer med mig i alla fall. Så, snälla ta min hand och åk skridskor med mig?" Det var en lång paus. Jag lät mitt huvud falla bak och suckade.
"Du vet, jag vet inte varför folk säger att du är så snäll. Detta är misshandel av makt." Jaden log.
"Jag spelar med mina starka sidor."
Han håller ut sina händer igen, och väntar. Jag släpper en hand i taget, och försöker få mina ben från att skaka så mycket när Jaden börjar ta mig till mitten av rinken.

*

''Så, Jaden?'' säger Jeremy när vi kommer hem igen från isrinken. Han hade erbjudit mig att hjälpa mig att poppa popcornen, även fast jag var rätt säker på att jag skulle klara att göra det själv. Jag stoppade in paketet i mikron. ''Jag trodde att ni hatar varandra.'' fortsatte han.

''Saker förändras.'' svarade jag kort och snabbt. Medan popcornen började ''poppa'' inne i mikron.

''Gör det verkligen det?'' frågade han och kom närmare, för nära. ''Som jag kommer ihåg det så pratade han skit om din mamma minst två gånger, han har aldrig stoppat den Aiden snubben från att bråka med Emmett. Eller har du glömt av det, Alex? Hur Aiden inte bara skadat honom inombords utan också fysiskt? Eller du kanske inte bryr dig så mycket om det?''

''Det är komplicerat....'' svarade jag osäkert.

''Jasså? Inte för mig. Du har förvandlat dig in till en av de rikemansbarn som hela din skola kryllar av, precis den personen du sa att du aldrig skulle bli. Så som jag ser det, är det inte alls komplicerat.'' Sedan vände han på klacken och gick, samtidigt som mikron pep och popcornen var klara. Vad hände precis?

 

Jag hällde upp popcornen i en skål och gick ut i vardagsrummet igen. Ingen satt längre kvar i soffan, men jag fann dem ute i hallen istället. Chelsea höll precis på att ta på sig jackan och Jeremy väntade otålmodigt vid dörren.

''Ska ni gå?'' frågade jag. Jeremy svarade inte men Chelsea tittade upp.

''Jer har mått dåligt hela veckan, han började må lite sämre på rinken men jag tror det blivit ännu värre nu.'' svarade hon och kom fram och gav mig en snabb kram. Jeremy sa inte hej då när han gick och de var ute ur dörren oerhört snabbt.

''Man skulle ju kunna tänka sig att ni har bättre immunförsvar här ute, men tydligen kan ni också bli förskylda.'' sa Jaden och skrattade lite lätt för sig själv.

''Varför stoppade du aldrig Aiden?'' frågan slank ut ur mig innan jag hann tänka att det kanske inte var det bästa sättet att starta en konversation. Jaden stannade upp och tittade på mig överraskat.

''Eh... Stoppade Aiden?'' frågade han.

''Ja, när han ständigt var på Emmett, varför stod du bara och tittade på? Du fattar att det gör dig lika dålig som han, om inte värre.'' Jag vet inte när ilskan kom, men Jeremy kom alltid under mitt skinn på ett sätt jag aldrig riktigt förstod.

''Vart kommer det här ifrån? Sa Jeremy någonting ute i köket?'' Han tog ett steg framåt och jag tog ett steg tillbaka.

''Svara på frågan, Jaden.'' varnande jag.

''Jag har förklarat detta innan'' svarade han och jag fortsatte att ta små steg bakåt.

''Nej, du sa att du ville veta mer om händelsen mellan Aiden och Felicite. Hur hon fick det jacket i huvudet egentligen, men har du fått reda på någonting? Hur kan du stå och se på när din vän skadar den personen han älskar för att hans pappa är ett jävla svin? Hur kan du inte försöka att hjälpa till?''

''Hur i helvete ska jag kunna hjälpa till när det är Aidens pappa som är problemet här? Du känner inte honom, Alex. Du vet inte hur han är. Aiden skulle aldrig göra någonting för att skada förhållandet mellan han och sin pappa. Och hans pappa skulle aldrig göra någonting som kan skada hans rykte. Du fattar inte vilken värld jag lever i, Alex. Pressen får reda på allting, ingenting om mig, Aiden eller hans pappa är hemligt, okej? Ingenting.''

''Det har inte skrivit om oss två.''

''Jo, det har det.'' Jag tittade på honom, för jag hade inte sett någonting. Och jag hade varit rätt säker på att Aiden hade sagt någonting till mig eller Jaden om han trodde att vi var tillsammans. ''Men allt de skriver om är att du är manusförfattarens dotter.''

''Är det allt jag är för dig, en dotter till en person som gör att du tjänar pengar?'' Han såg förvårrad ut. Denna konversationen hade tagit en helt annan sväng.

''Va? Såklart inte. Alexandra, vad snackar du om?''

''Så varför kan ingen veta att du vi är tillsammans då? Varför håller vi detta hemligt? Jag förstår inte, Jaden.''

''Kom, så går vi och lägger oss.'' Han började gå mot trappan.

''Jag sover inne hos mormor'' svarade jag och var borta innan han hann säga emot.

 

Jag kröp ner i sängen bredvid mormor som redan sov tungt. Och det var först då det faktiskt slog mig. Och hans pappa skulle aldrig göra någonting som kan skada hans rykte. Det var så självklart vad som behövdes göra här, att det var pinsamt att jag inte kommit på det innan.

 


 

“I'm a grenade and at some point I'm going to blow up and I would like to minimize the casualties, okay?”

- The Fault In Our Stars